Kattengedrag in een helder perspectief

Veel mensen zullen als ze naar hun kat kijken niet direct het idee hebben dat hun kat stress ondervindt. Zouden we immers niet allemaal in de winter graag uitgebreid op de vensterbank liggen of in de zomer een lekker plekje in de zon zoeken om daar heerlijk te slapen?
 

Wat probeert uw kat u te vertellen?

Toch komen stress en gedragsstoornissen veelvuldig voor bij katten, die niet altijd als zodanig door de eigenaar worden opgemerkt. Plast uw kat buiten de bak, krabt hij zichzelf helemaal kaal, blijft hij voornamelijk op een verstopplek zitten of miauwt hij ’s nachts door het hele huis? Dit kunnen puur gedragsproblemen zijn, maar kunnen zeker ook veroorzaakt worden door lichamelijke klachten. En pijn bij u kat wilt u natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen.

De eerste stap

Om de gedragsproblemen van uw kat te verklaren, is het belangrijk om een (uitgebreide) lichamelijke controle te doen. Zo kunnen we erachter komen of het plassen buiten de bak kan wijzen op blaasstenen. Stress is zelfs een grote factor voor blaasontsteking. De dierenarts zal vaststellen om welk soort probleem het gaat, om daarna de juiste behandelmethode op te stellen. Gaat het om een gedragsprobleem of is het een uiting van lichamelijke ongemakken? Bij een lichamelijk probleem proberen we dit eerst op te lossen met bijvoorbeeld een behandeling of medicijnen. Daarna kan het alsnog nodig zijn om met uw kat naar een gedragstherapeut te gaan. Dit is vaak het geval als uw dier het afwijkende gedrag heeft ‘aangeleerd’. Met een gedragsbehandeling kan uw kat daar vanaf komen.

Wilt u meer informatie over kattengedrag of denkt u dat uw kat stress heeft? Neem contact op met onze dierenkliniek.