Gebitsproblemen bij uw huisdier voorkomen of verhelpen

De tandheelkunde heeft binnen de diergeneeskunde lang niet de aandacht gekregen die het verdient. Net als bij mensen kunnen dieren beschadigde tanden of pijnlijke tandvleesproblemen hebben. Omdat gebitsproblemen bij dieren een serieus probleem vormen, vraagt een behandeling de juiste kennis en materialen. In onze vestiging in Almere Stad beschikken we over speciale röntgenapparaten en ander tandheelkundig apparatuur om uw huisdier de beste tandzorg te geven. Dierenarts Marleen heeft zich via een internationale opleiding in tandheelkunde toegelegd. Ingrepen aan het gebit zullen dan ook meestal door haar worden uitgevoerd. Alle onderstaande behandelingen bij honden, katten, konijnen en knaagdieren zijn in onze dierenkliniek mogelijk.

Gebitsproblemen bij jonge dieren

Problemen met het gebit kunnen al op jonge leeftijd voorkomen, als het gebit van uw huisdier niet goed wisselt. De melkhoektand en de volwassen hoektand kunnen dan bijvoorbeeld naast elkaar blijven staan. Op deze manier kan de volwassen tand een afwijkende stand aannemen en er kunnen voedselresten tussen de tanden achterblijven, wat een ontsteking en stank kan veroorzaken. Het is dus van belang dat u bij uw pup en kitten tot en met de zevende levensmaand regelmatig de tanden en kiezen controleert. Binnen deze tijd komen namelijk alle volwassen tanden en kiezen (inclusief verstandskiezen) door. Net als bij mensen is het belangrijk dat ze in de juiste positie groeien.

Beschadiging van tanden en kiezen

Tandbederf (cariës) komt bij honden en katten zelden voor. Helaas zien we wel vrij veel andere gebitsproblemen bij deze dieren.

Katten

Bij katten bestaat er een aandoening aan de tanden waarbij net onder het tandvlees gaten in de tanden ontstaan, doordat er meer bot wordt opgelost dan aangemaakt. Dit heet tandresorptie. De oorzaak van deze aandoening is onbekend, maar kan veel pijn veroorzaken. 

Tot op heden is de enige oplossing het trekken van de gebitsdelen die door ziekte zijn aangetast. Vaak kan de diagnose pas onder narcose met behulp van röntgenfoto's echt goed worden gesteld.

Honden

Bij honden ontstaan problemen met het gebit vaak na bijvoorbeeld spelen of kauwen, waardoor tanden en kiezen kunnen breken. 

Als u een rood puntje midden in de tand of kies ziet, loopt de breuk tot in het wortelkanaal. Om een wortelontsteking (of wortelkanaalbehandeling) te voorkomen plaatsen we een vulling. Bent u er net te laat bij en heeft uw hond toch een ontsteking, dan kunnen we die in onze praktijk ook behandelen.

Tandvleesproblemen

Een veel groter probleem bij honden en katten vormt tandvleesontsteking. Dit ontstaat doordat er veel tandplaque gevormd wordt, dat overgaat in tandsteen. Zowel plaque als tandsteen kunnen onder het tandvlees gaan zitten en zo ontstekingen rond de tandhals (periodontitis) veroorzaken. Als deze ontstekingen nog dieper gaan, veroorzaken ze beschadigingen aan de wortel of abcessen. Een pijnlijke zaak voor uw huisdier en vanwege de vele bacteriën die hier een rol bij spelen, ook erg slecht voor de gezondheid.

De oplossing: tandenpoetsen

Plaque kan, net als bij mensen, voorkomen worden door regelmatig de tanden van uw huisdier te poetsen. Heeft u een jonge pup of kitten, dan raden we u aan direct met tandenpoetsen te beginnen. Doe dit niet met mensentandpasta en –tandenborstels: bij ons zijn speciale producten voor uw huisdier verkrijgbaar. Onze assistentes leggen u graag uit hoe u uw hond of kat aan het tandenpoetsen kunt laten wennen. Zij vertellen u dat u voldoende tijd dient uit te trekken om uw dier te laten wennen aan het poetsen. Daarnaast is het van belang dat het voor uw hond of kat een fijn moment op de dag wordt. Een beloning, zelfs als het even niet lukt, stelt het dier gerust, waardoor ze sneller wennen aan het tandenpoetsen.

Welke klachten worden behandeld?

Als een dier eenmaal tandsteen heeft, kunt u dit helaas niet meer wegpoetsen. Het tandsteen zal dan onder narcose verwijderd moeten worden. Daar maken we dan direct gebruik van: een goed moment om de toestand van het hele gebit te bekijken. Als het gebit weer helemaal in orde is, adviseren we u om ook nu nog met poetsen te beginnen.

Katten kunnen heftige tandvleesontstekingen krijgen, die niet overgaan met medicijnen of het opknappen van het gebit. Voor deze dieren is het soms uiteindelijk het beste om alle kiezen en eventueel ook tanden te trekken. Een kat kan daar uitstekend mee leven en zal door het verdwijnen van de pijn in zijn bek zelfs opknappen.

Tandenpoetsen hond

Tandenpoetsen kat

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Bij konijnen en knaagdieren groeien hun tanden in principe hun hele leven door. Groeien de tanden en kiezen goed door, dan slijten ze op elkaar af. Daar moet het dier wel voldoende voor kauwen en knagen. Vers hooi is hier uitermate geschikt voor en dient daarnaast ook om het dier lekker bezig te houden.

Konijnen

Bij konijnen komen gebitsproblemen vaak voor als de voortanden verkeerd (scheef) doorgroeien. Er kunnen wonden in het gehemelte en de onderkaak ontstaan, waardoor de konijnen vermageren. Vroeger werden de tanden dan ongeveer 1 keer per 4 of 6 weken geknipt. Dit brengt echter veel risico's met zich mee. Het wortelkanaal kan beschadigd raken of de tand kan gaan splijten. Daarom adviseren wij om de voortanden te laten verwijderen. 

Knaagdieren

Als een cavia te lange voortanden heeft, duidt dit meestal op een probleem met de kiezen. Bij een wakkere cavia is deze diagnose niet met zekerheid te stellen, daarvoor moeten ze onder narcose. Zijn de dieren echter sterk vermagerd of verzwakt, dan is het zaak eerst de algehele conditie te verbeteren. Daarna kan gekeken worden wat er aan het gebit moet gebeuren. Als de kiezen niet goed afslijten, moet bij een cavia een regelmatige inspectie en behandeling onder narcose plaatsvinden. 

Ook bij andere knaagdieren kunnen we de bovenstaande problemen en variaties daarop aantreffen. Let altijd goed op of uw knaagdier echt eet en ga snel naar de dierenarts als uw dier begint te vermageren. 

Een goed advies voor konijnen en knaagdieren is om ze minstens een keer per maand te wegen. Zo houdt u zicht op de gezondheid van uw dier.